maandag 15 juni 2009

Maandag 15 juni 2009 week 5;
Dag 30 Burgos - Fromista
Start 8:30 uur
Einde 14:30 uur Albergue de peregrinos Fromista
Afgelegde afstand 80 km. Cumulatief 2090 km
Nadat we in Burgos gisteravond de pelgrimsmis hebben bijgewoond zijn we dichtbij de kathedraal gaan eten. Het was geen eten, maar voer!! Zo slecht. Dit hebben we in al die weken nog niet gehad. Ik heb me daar zo over opgewonden en de ober gezegd dat we de maaltijd niet gaan betalen. Hij vond dat niet eens vreemd. In eerste instantie wilden we wel voor één menu betalen, maar toen mijn ijsje uit de koeling nog niet eens goed was hebben we alleen de wijn en het water betaald. Daarvoor zullen we waarschijnlijk ook wel teveel hebben betaald, maar goed. Er zat ook een Zwitser die hetzelfde menu had. We hebben even gezellig nog gekletst en toen ging hij ook ‘betalen’.
De pelgrimsherberg achter de kathedraal waar we sliepen (6 etages!) was een aparte ervaring. Ondanks de grote aantallen mensen was het vannacht redelijk rustig. Tegen de morgen vanaf een uur of 5-6 gingen de eerste wandelaars en om 7 uur werd er omgeroepen: Buenas dias senores y senoras Het is de bedoeling dat de herberg om 8 uur door iedereen verlaten wordt. En daar zetten ze ook echt vaart achter. Je kunt er ook slechts voor een nacht onderdak vinden. Maar wat wil je voor 3,00 p.p.
Dus waren we vanochtend vroeg op weg in de stromende regen. Da’s minder prettig, maar we wisten dat we een keer regen zouden krijgen. We ontmoeten een Duitser, die de route van vorig jaar nog kende en we hebben de hele dag samen gereden. Voor mij eigenlijk net een beetje te hoog tempo, maar het parcours en de wegen lenen zich voor deze tempo rit.
In een leuk hotelletje in Villegonzalez drinken we koffie en nuttigen ons eerste broodje. De wegen zijn verlaten en stil en wij rijden door het vlakke dal van de Rio Arlanzon. De regen is weg en de zon komt weer door. Die Jacobus toch….. Hij zorgt weer voor deze arme! pelgrims.
In Hontanas is een klein klimmetje naar een pelgrimsdorpje. De 14e eeuwse kerk is niet open, maar we maken van het dorpje (een straat) wat foto’s. Verder gaat het naar Catrojeriz aan de voet van een heuvel. Op de glooiiende vlakte, waar je buiten de dorpjes niemand tegenkomt, is het onvoorstelbaar dat er überhaupt nog iemand woont. Overal zijn wel pelgrim onderkomens en je ziet onderweg ook veel (oude) hospitales. Wat moeten hier op deze vlakte vroeger pelgrims geleden hebben. De droogte, warmte, de eenzaamheid en het afzien. Ook voor de huidige wandelaars hebben we veel respect in deze omgeving.
We willen samen met onze Duitser Fromista halen en niet te laat in de middag aankomen. Dan wordt het te warm en bovendien moeten we in de herberg een plaats zien te krijgen. Anders moeten we 18 km verderop naar een camping.
Nu zitten we heerlijk onder de bomen bij de herberg, en bedenken dat we in een dag of zeven al in Santiago kunnen zijn. Het gaat wel vlug nu! We genieten nog zo van het onderweg zijn.
Vanuit een warm Fromista groeten wij al onze familieleden en vrienden. Nogmaals bedankt voor jullie lieve berichtjes die we met veel genoegen lezen.

4 opmerkingen:

  1. hoi ger en chris

    wij zitten hier heerlijk aan de koffie bij ons mam en wensen jullie heel veel sterkte met de laatste kilometers.

    veel groetjes

    els en mam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Gerry en Chris,
    Het schiet al flink op, nog maar een 'paar' honderd kilometer. Leuk al die ontmoetingen met mede pelgrims over de hele route. Krijg zelf ook zin deze route eens te fietsen!.
    Als ik de sfeer probeer te proeven doet de reis toch wel iets met jullie. Ik proef een zekere 'devotie' ontstaan. Steeds meer foto's waarbij kerkjes/kathedralen staan. In de beschrijvingen idem dito en ook worden er kaarsen opgestoken. De reis heeft dus een zekere (katholieke 'reiniging'? :)
    Heel veel succes met de laatste eindjes en ik zou toch maar het advies van de duitsers volgen en nog maar even doorfietsen....
    Groet,

    Harry

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Gerry en Chris,

    Wat een verhalen zeg! Heel leuk om te lezen, maar ik denk nog leuker om zelf te lezen. Ik denk dat ik met geertje en marijn ook maar ga oefenen, te beginnen met een pelgrimsroute naar Nederhorst. Veel verder zal Marijn nog niet kunnen!

    Het lijkt er in ieder geval op dat jullie je goed vermaken. Wanneer denken jullie aan te komen?

    Hier gaat het goed. Geertje is langzaamaan de grote afrika-trip aan het voorbereiden. En ik ben samen met Marijn een mannenweek aan het voorbereiden. Veel oude voetbaldvd's, we gaan laat opblijven en iedere dag frites eten.

    Marijn is flink aan het leren en groeien. Kruipen lukt nog steeds niet, maar vanmiddag zag ik wel ineens twee handjes en vervolgens een hoofdje boven de salontafel uitkomen...Was hij dus zichzelf aan het optrekken!

    Op het werk is het ook druk. We hebben bijna iemand aangenomen voor de administratie, maar de sollicitaties voor een ergotherapeut zijn ook begonnen. Het is echt te druk voor ons drieen. Maar dat was natuurlijk ook de bedoeling.

    He, geniet er nog even van, voor je het weet zit je weer thuis in de regen e.d!

    Groet, Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zie regel 2: het woord 'lezen' dient vervangen te worden door 'doen'.

    En nog dikke kus van Marijn en Geertje

    BeantwoordenVerwijderen