donderdag 28 mei 2009

Op verzoek heb ik wat foto's er tussendoor geplaatst. Er komen er binnenkort nog meer bij staan.

Aan iedereen, familie, vrienden, buren, en andere volgers
Ultreia,
veel groetjes en bedankt voor jullie berichtjes en mailtjes.
Gerry en Chris



Donderdag 28 mei 2009 week 2
Dag 12 Nevers - St. Amand-Montrond
Start 9:30 uur
Einde 16:30 uur Hotel de Jeunesse
Afgelegde afstand 78 km. Cumulatief 901 km
Als een blok hebben we vannacht geslapen en als we opstaan is het bewolkt, een beetje grijs en 16 graden. Snel zijn we Nevers uit als we een groep Australiers zien die naar het Loire gebied fietsen. Ze vragen hoe het is om in Nederland te fietsen en wij zijn daar natuurlijk vol lof over.
Het is een beetje saaie route, wat is saai….
De witte koeien in de wei kijken ons weer verbaasd aan en Chris vraagt zich af of dit `La vache qui rie` is.
De eerste stop voor koffie is in Apremont, een van de mooiste plaatsjes van Frankrijk. Via Sancoins gaat het richting Charenton, en uiteindelijk St Amand. Een rustig dagje.
Heb ik het al over zadelpijn gehad? Nee, nou die hebben we gelukkig tot nu toe ook niet. We hebben hele goede fietsbroeken met dank aan Harry, die ons de tip gaf. Er is inderdaad verschil in fietsbroeken. De billetjes blijven daardoor gespaard.
Gelukkig hebben we verder ook geen andere ongemakken, we hoeven alleen maar te trappen!!!
We komen door een dorpje Vernais. Op een splitsing kijken we even op ons routeboek. Een automobilist zegt dat we rechtsaf moeten. Een praatje en al gauw zegt hij dat we door moeten rijden naar de Mairie (gemeentehuis) en even wachten. Hij komt er zo aan. Binnen vertelt dat hij boer en burgemeester is van Vernais met 202 inwoners. In zijn ‘gemeentehuis’ stempelt hij ons pelgrimspaspoort af en vraagt of we tijd hebben. Natuurlijk hebben we dat en hij neemt ons mee naar de oude kerk uit de 12e eeuw. Zijn gemeenschap heeft geen geld om de kerk op te knappen, wat heel jammer is. Ze hebben er een prachtige fresco ontdekt. Een heel verhaal over de geschiedenis. Bovendien staat er een offerbus die bedoeld is voor de restauratie en voor deze vriendelijk burgemeester die zo trots is op zijn Vernais doneren wij natuurlijk.
We nemen afscheid van hem en daar komt Mary uit Haarlem aangefietst. Gezamenlijk gaan we op weg naar St. Amand. Het is niet ver en de route is verder niet bar interessant dus karren.
We worden geadviseerd door het toeristenbureau om het hotel de Jeunesse te nemen. Hij promoot dat een beetje heb ik het gevoel. Het is volgens mij splinternieuw, maar als we aankomen staat de deur weliswaar wagenwijd open maar er is niemand. Dus maak ik mijn verslag en we wachten rustig af.
A demain, doei!

Woensdag 27 mei 2009 week 2
Dag 11 Vezelay - Nevers
Start 10 uur
Einde 17:00 uur Camping Nevers
Afgelegde afstand 95 km. Cumulatief 823 km
In Vezelay kregen we dus een regenbui tegen de avond. Dat betekent rust in de tent, letterlijk en figuurlijk. Maar we gaan nog even naar Vezelay. Het is wel een klim van 3km en het miezert, maar Vezelay mag een rechtgeaarde pelgrim niet missen.
Het is een prachtig oud stadje met veel historie. We komen bij de basiliek waar een H. Mis aan de gang is die we verder mee volgen. Het kaarske, nietwaar….
Daarna hebben we honger en niet zo’n klein beetje ook. In een klein restaurantje vragen we de Plat de Jour en laten het heerlijk smaken. Wat is alles toch lekker als je de hele dag fietst en buiten bent. Tenslotte helpt de aardige restauranthouder ons nog om de verslagen op internet te zetten.
Moe en voldaan duiken we ons riante onderkomen in.
Wederom wekt de zon ons om half 8. Het is echter al 10 uur als we via St. Pére op weg gaan. Het landschap ligt er prachtig bij in de zon en we kijken nog eenmaal om naar Vezelay. Soms is de omgeving net een postkaart. Een veld vol met gele bloemen (lijnzaad), de witte koeien die er in grazen, en de donkergroene bomen op de achtergrond. Een stralende hemel met prachtige luchten. Wat kan een mens zich rijk voelen.
Het is vandaag een voortdurend klimmen en dalen. We komen al snel een bekende tegen: Marleen Peeters die haar vriendin in Vezelay heeft opgehaald. Zij heeft altijd leuke verhalen van dingen die ze onderweg meemaakt. En ook met een zekere Mirjam uit Haarlem hebben we vandaag een paar keer stuivertje gewisseld. Na 30 km wordt het tijd voor een grote bak Cafe au lait. ‘Het zijn altijd dezelfde’ horen we van onze mede-Santiagogangers, als we op het terras zitten. Als in Rest. Grasveld onze lunch wordt geserveerd, rijdt Mirjam ons weer voorbij.
Op en neer, kleinste verzet, kleinste versnelling, en dan weer groot blad en een beetje meetrappen. We maken er een sport van. Kijken of we dan de volgende heuvel opkomen met zo min mogelijk moeite, wat meestal niet lukt.
Tenslotte komen we om 14:45 uur in Premery waar we beslissen: doorrijden of niet. Als we doorrijden betekent dat nog ruim 30 km erbij. Er tussenin is niets meer om te overnachten.
We gaan ervoor en rijden tot aan Nevers door. Dat worden vele kilometers vandaag maar het gaat prima. Onderweg zien we ook voor het eerst de Jakobsschelp aan verschillende lantaarnpalen.
Om 17:00 zijn we tenslotte op de camping aan de Loire. Hier zien we ook onze overburen van de camping in Vezelay. Zij hebben de tocht lang geleden gemaakt en volgen ons een beetje.
Vanavond lekker eten in de stad en morgen gezond weer op.
De hele Oude Wegen Route bestaat uit 3 routeboekjes waarvan we nu één hebben gereden. We gaan over naar boekje 2 en concluderen dat we dus ongeveer 1/3 van de tocht erop hebben zitten. Eitje, ha ha ha……………..
Groetjes van ons beiden.

dinsdag 26 mei 2009


Dinsdag 26 mei 2009 week 2
Dag 10 Ligny-en-Chatel - Vezelay
Start 8:15 uur
Einde 15:30 uur Camping Municipal St. Pere bij Vezelay
Afgelegde afstand 83 km. Cumulatief 728 km
Het heeft vannacht vreselijk gewaaid en we hoorden gisteravond op afstand het onweer al. We hebben voortreffelijk geslapen en zijn al voor 7 uur op. We hebben bij de kampbaas een lekker ontbijtje besteld met croissantjes, koffie en jus.
Als we echter gepakt en gezakt baan de receptie staan heeft meneertje de grappenmaker zich verslapen. We besluiten aan te rijden en onderweg wat te zoeken. Het is bewolkt maar goed fietsweer.
We beginnen met een steile klim, maar een Santiago pelgrim haalt er in deze fase van de strijd zijn schouders voor op. Al snel zijn we in Auxerre en gaan lekker ontbijten op terras. Hoe slecht kan ‘ne pelgrim het hebbenJ
Het traject is licht glooiiend en we fietsen over een prachtig fietspad langs Canal de Nivernais. Veel plezierboten die zich in kleine sluisjes wringen. Het kanaal is aangelgd in de 19eeeuw voor vervoer van goederen naar Parijs. Door de aanzienlijke hoogteverschillen komen we om de paar kilometer en sluisje tegen met typische sluiswachters huisjes.
We verbazen ons over de mooie bermbegroeiing en de rust die doorbroken wordt door kwetterende vogels. Het zal hier ook wel regelmatig regenen anders kan dat niet zo mooi groen zijn.
Een Duits stel zit voor ons en we beginnen een praatje. Zij zijn 14 dagen onderweg om de omgeving te bekijken. Bij een sluisje nemen we weer afscheid, schöne Urlaub noch, en we fietsen verder. Het weer ziet er af en toe dreigend uit, maar het blijft droog en dus we gaan kamperen als we in Vezelay zijn. Onderweg nog even een grote Franse koffie en we kunnen er weer tegen. Het gaat vandaag echt veel beter dan gisteren. We hebben ook geen moeilijk terrein zo langs het water.
Het venijn zit echter in de staart. Als we bijna bij Vezelay zijn wordt het klimmen, kleinste blad, kleinste versnelling. En de camping ligt ook nog eens 2 km buiten Vezelay. Maar je hoort ons niet klagen hoor. Tent opzetten en uitpakken. We zijn er net mee klaar of we krijgen een avondbuitje. Gaan we nog naar Vezelay? Het antwoord komt morgen
Tot morgen allemaal, wij groeten u.
Maandag 25 mei 2009 week 2
Dag 9 Troyes - Ligny-en-Chatel
Start 9:15 uur
Einde 16:30 uur Camping Municipal Ligny
Afgelegde afstand 83 km. Cumulatief 645 km
We worden door de zon gewekt, het is om half 8 al warm. Dat belooft wat. We moeten door de stad Troyes, richting Rosieres. Het gaat al meteen mis. We rijden verkeerd en moeten een paar keer de weg vragen. Weer eens 15 extra kilometers aan de broek. Maar we komen er wel!
Het landschap is vlak, hier en daar een kleine klim. De weides en akkerlanden worden nu afgewisseld met bossen. Dat is op een warme dag als vandaag met de nodige schaduw wel lekker. Het gaat zeker richting de 32 graden.
Ondanks de rustdag gaat het niet echt lekker. We hebben zware benen en komen slechts langzaam vooruit.
Wederom vinden we rond het middaguur geen plaats waar we iets kunnen eten (dus restaurant Grasveld) of drinken en dat maakt de tocht nog extra zwaar vandaag. Bij het grasveld is een pomp waar we slinger aan geven en heerlijk koel water hebben. Wat kan een verfrissing fijn zijn!
Het is maandag en er is geen winkel open om iets te kopen. Niet zo’n beste planning van de bevertjes.
Rond 15:00 uur zijn we in Ervy-le-chatel en zien een hotel. We vragen of we iets kunnen eten, maar de dame zegt dat ze niets meer heeft en dat het eten tot 14:00 uur is. We kijken een beetje uitgehongerd en ze stelt uiteindelijk voor een bord te maken met charcuterie, wat vleeswaren en kaas. Het smaakt heerlijk!
We willen het vandaag maar niet te bont maken met fietsen, alhoewel de maaltijd wel goed heeft gedaan. Het wordt dus niet Auxerre maar een plaatsje 20 km voor Auxerre: La Ligny met een leuke municipal. De kampbaas houdt wel van een grapje en we gaan daar mooi in mee. Hij bakt lekkere frietjes en maakt hij ook nog een grote salade. Wat een mens op een dag kan eten is niet te geloven. Behalve ons ontbijt, lunch Grasveld, de maaltijd in Ervy en hier op de camping zijn we bijna onverzadigbaar.
We gaan morgen starten met een flinke beklimming en zijn al gewaarschuwd. Dus al die calorietjes gaan er vanzelf wel weer af.
We komen richting Vezelay, een van de centra voor de Santiago-gangers waar iedereen even uitrust. We kijken daar naar uit.
Ik hoop dat het thuis met iedereen goed gaat, wij steken in Vezelay weer een kaarske op voor de volgers.
A demain, Ultreia,
Zaterdag 23 mei 2009; Rustdag Zondag 24 mei 2009; week 2
Dag 8 Chalons-en-Champagne - Troyes
Start 9:15
Einde 16:30 uur Camping Municipal Troyes
Afgelegde afstand 93 km. Cumulatief 562 km
Na het glaasje champagne van gisteren was het goed dutten. We staan op tijd op, het beloofd een lange dag te worden. Onveranderd mooi en zonnig weer, maar de jassen kunnen nog even niet uit. Zoals in de literatuur wordt opgemerkt: de fietser/pelgrim voelt zich op dit traject eenzaam. Uitgestrekte weides wederom en het wordt dus doorstampen.
In de verte zien we een fietser met een wapperend geel hesje en als we voorbij willen rijden, blijkt het een dame te zijn, die de mooie kerk van St. Quentin-sur-Coole wil bezoeken. Ze heet Marleen Peeters en is ook op weg naar Santiago. Ze is Dinsdag (twee dagen na ons ) vertrokken in Maastricht. We kletsen wat, horen bizarre verhalen aan die een vrouw meemaakt die alleen reist, wisselen foto’s uit en rijden door.
Rond 13:00 uur hebben we honger. Er is in de verste verte geen cafeetje of iets dat erop lijkt te bekennen. Dus weer Salon Grasveld, voor de schaft, mevrouw, meneer.
En Marleentje fietst ons weer voorbij. Ze heeft er de sokken in. We hebben haar de hele dag verder niet meer gezien.
Up, we go, het traject is lang en alhoewel de eerste planning was dat we in St. Nabord zouden overnachten, gaat het zo goed dat we besluiten tot Troyes door te rijden. Het is een mooie stad die ik graag wil bezoeken.
Maar meer dan 90 km heuveltje op en heuveltje af, dat voel je op het einde van de dag.
We vinden een leuke camping en sjouwen met een bankje om een zitplaats te hebben. Een jonge Koreaan die heel slecht Engels spreekt komt helpen. Hij is ook op de fiets en gaat 100 dagen door Europa. Hij is niet zo bekend met de wegenaanduiding en vraagt of hij op N, D en A wegen mag rijden. No way, A is the highway vertel ik hem. Maar soms lijkt het wel of hij toch niet zoveel van ons verhaal begrijpt. Aziaten willen altijd met je op de foto en zo gezegd, zo gedaan.
Ik ga eens even uitrusten op mijn bankje en zie tot mijn stomme verbazing!!!!!J en grote verrassing een bekende auto aankomen. Nanja en Aart! Wat een geweldige verrassingJ J
Dat ze ons gevonden hebben mag een wonder heten. We waren in eerste instantie niet eens van plan door te gaan tot Troyes.
We hebben natuurlijk een superavond met die twee grapjurken en plannen voor morgen meteen een rustdag in om te gaan zwemmen. Het was heerlijk ze te zien.
En een rustdag komt ook goed van pas. We hebben de prachtige stad Troyes nog even bekeken en het is werkelijk de moeite waard.
Morgen weer aan de slag Gerry en Chris groeten iedereen.
Vrijdag 22 mei 2009 week 1
Dag 7 Varennes-en-Argonne - Chalons-en-Champagne
Start 9:30
Einde 16:30 uur
Afgelegde afstand 86 km. Cumulatief 469 km
Het heeft gisteravond flink geregend en alles is nat als we willen vertrekken. Maar de zon maakt het toch weer redelijk snel droog.
Het landschap kenmerkt zich door enorme velden en weides. Zover je kijken kunt is er niets dan groen in allerlei varianten. Grootschalige akkerbouw en een stilte, we weten dat het een lange dag gaat worden. De klimmetjes zijn niet zwaar. dus het wordt wel opschieten.
Het is stil om ons heen, geen sterveling te bekennen. Ook geen koffie, niets. Niets, niets. Tot Chris op een boerderij een paar werklui ziet en naar water vraagt, voor het geval dat….
Trappen in een grote versnelling.
Dat was de afgelopen dagen wel anders. Klein blad en laagste versnelling en nog kwamen we soms niet omhoog. Iedere kilometer duurt dan lang.
Vandaag niet.
We willen ergens lunchen, maar dat zit er niet in, geen cafeetje in geen enkel dorp. Dat wordt dus het grasveld met ons brood en water.
Trappen in de grote versnelling en de jas mag uit.
In de middag zien we opeens in Bussy een Gites de France en we vragen om koffie. De aardige man zegt dat hij alleen toevallig hier is, zet koffie en komt gezellig bij ons kletsen.
We zien een smal weggetje dat in de boeken wordt aangegeven als een landweggetje door de weilanden, alleen bij goed weer te fietsen door de leemlaag en de kiezel/keienpad.
Wij gaan ervoor! In no time moet Chris kapriolen uithalen om op de fiets te blijven want het is glad. Het heeft natuurlijk vannacht geregend en de bodem is een leemlaag. Dat glijdt.
Eigenlijk heb ik ook genoeg bagage en wil niet nog een lading leemrotzooi met kiezel meenemen. Maar er is niet aan te doen. We hebben de beslissing genomen hierdoor te gaan. Ik ben blij dat ik deze winter regelmatig op de mountainbike heb gezeten. Het is heel lastig rijden. Maar je bent een ouwe pelgrim of niet…..
Trappen inde grote versnelling richting L”Epine. Het grootste deel zit er voor vandaag op. Er staat een mooie basiliek die we bekijken. Tegenover de basiliek zetten we de fiets neer en drinken wat op terras, een heus terras. Ik ga de kerk binnen om onze pelgrimspas af te laten stempelen. Er lopen wat toeristen rond en opeens zie ik een klein vrouwtje met een veel te lange jasschort en een tand in de mond. Zij hoort hier vast bij de inrichting. Natuurlijk zet ze een stempel in de Credential en vraagt of het goed gaat. Mais oui, mais c”est dur zeg ik. Bon courage zegt ze, en ik sluit me aan bij Chris op het terras.
Trappen, we moeten nog via een dorpje Melette naar Chalons-en-Champagne.
Daar gaat het fout. We letten niet op! 14 km aan onze broek extra.
Maar uiteindelijk hebben we in Chalons een prima camping,
‘s Avonds lekker het traditionele Choucroute gegeten (zuurkool) en eindelijk een internet café gevonden met een behulpzame man.
Nog een glaasje champagne en dat helpt ons de komende dagen naar Troyes.
Vermoeid gaan we lekker slapen. A demain……