donderdag 28 mei 2009




Donderdag 28 mei 2009 week 2
Dag 12 Nevers - St. Amand-Montrond
Start 9:30 uur
Einde 16:30 uur Hotel de Jeunesse
Afgelegde afstand 78 km. Cumulatief 901 km
Als een blok hebben we vannacht geslapen en als we opstaan is het bewolkt, een beetje grijs en 16 graden. Snel zijn we Nevers uit als we een groep Australiers zien die naar het Loire gebied fietsen. Ze vragen hoe het is om in Nederland te fietsen en wij zijn daar natuurlijk vol lof over.
Het is een beetje saaie route, wat is saai….
De witte koeien in de wei kijken ons weer verbaasd aan en Chris vraagt zich af of dit `La vache qui rie` is.
De eerste stop voor koffie is in Apremont, een van de mooiste plaatsjes van Frankrijk. Via Sancoins gaat het richting Charenton, en uiteindelijk St Amand. Een rustig dagje.
Heb ik het al over zadelpijn gehad? Nee, nou die hebben we gelukkig tot nu toe ook niet. We hebben hele goede fietsbroeken met dank aan Harry, die ons de tip gaf. Er is inderdaad verschil in fietsbroeken. De billetjes blijven daardoor gespaard.
Gelukkig hebben we verder ook geen andere ongemakken, we hoeven alleen maar te trappen!!!
We komen door een dorpje Vernais. Op een splitsing kijken we even op ons routeboek. Een automobilist zegt dat we rechtsaf moeten. Een praatje en al gauw zegt hij dat we door moeten rijden naar de Mairie (gemeentehuis) en even wachten. Hij komt er zo aan. Binnen vertelt dat hij boer en burgemeester is van Vernais met 202 inwoners. In zijn ‘gemeentehuis’ stempelt hij ons pelgrimspaspoort af en vraagt of we tijd hebben. Natuurlijk hebben we dat en hij neemt ons mee naar de oude kerk uit de 12e eeuw. Zijn gemeenschap heeft geen geld om de kerk op te knappen, wat heel jammer is. Ze hebben er een prachtige fresco ontdekt. Een heel verhaal over de geschiedenis. Bovendien staat er een offerbus die bedoeld is voor de restauratie en voor deze vriendelijk burgemeester die zo trots is op zijn Vernais doneren wij natuurlijk.
We nemen afscheid van hem en daar komt Mary uit Haarlem aangefietst. Gezamenlijk gaan we op weg naar St. Amand. Het is niet ver en de route is verder niet bar interessant dus karren.
We worden geadviseerd door het toeristenbureau om het hotel de Jeunesse te nemen. Hij promoot dat een beetje heb ik het gevoel. Het is volgens mij splinternieuw, maar als we aankomen staat de deur weliswaar wagenwijd open maar er is niemand. Dus maak ik mijn verslag en we wachten rustig af.
A demain, doei!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten