vrijdag 19 juni 2009

Woensdag 17 juni 2009 week 5;
Dag 32 Mansilla de las Mulas - Hospital de Orbigo
Start 9:00 uur
Einde 15:00 uur Camping Municipal de Hospital de Orbigo
Afgelegde afstand 57 km. Cumulatief 2249 km
De camping was weer prima bevallen, we hebben veel rustiger geslapen dan in de albergue. Alleen worden we wakker van gekriebel. Liggen we verdorie op een mierenhoop. Helemaal niet gezien, maar nu wemelt het van deze drukke beestjes. Gatver….. Effetjes wat meer werk om alles schoon te maken. Maar we gaan lekker vroeg op weg richting Léon. Het is heerlijk fietsweer, wordt een warm dagje!
Langs de velden zijn we op 15 km van Leon en voor zo’n grote stad wordt het altijd druk met het verkeer.
In Leon vergapen we ons aan de prachtige kathedraal. De zoveelste, maar je blijft je verbazen. Wat zijn we in Europa toch rijk, dat dit allemaal toegankelijk is.
Leon is echt een prachtige stad, ook heel verzorgd en schoon.
Na de koffie gaan we naar de basiliek van San Isidoro, een van de grootste vroeg romaanse bouwwerken en opgetrokken op de fundamenten van een Romeinse tempel. Een prachtig bouwwerk en meesterlijke fresco’s, in die koninklijke basiliek uit de 11e eeuw. Daarnaast is het Museo. Prachtige uitstalling van kunstwerken in een heel mooi klooster.
Het mooist vond ik de bibliotheek met hele, hele, hele oude boeken en een bijbel uit 960. Fantastisch!
Maar we gaan weer verder op weg, volgens een alternatief van Chris. Langs zo’n drukke weg en dit is de laatste keer, mij te druk.
We komen we in Hospital de Orbigo, waar we over een historische Romeinse brug rijden. Midden op de brug zien we een gedenkteken van Don Suero dat herinnert aan zijn heldendaden, hij, die passanten uitdaagde voor een duel. Ook heeft het stadje een echt hospitaal waar vroeger weer veel,heel veel pelgrims werden verzorgd. Als je bij dit alles de vroegere tijden overdenkt, dan moet het een regelrechte lijdensweg zijn geweest. En dat allemaal om vergeving van zonden te krijgen!
Nu zitten we lekker op de camping koffie te drinken en we gaan wat kokkerellen. Chris naar de supermarkt voor de inkopen, en heeft een moeilijke keuze moeten maken. Ze hadden een heerlijke Rioja voor 1,47 en een voor 2,50 per 75cl. De laatste heeft ie meegebracht en die tutteren we vanavond lekker leeg. Jammer dat we niks mee kunnen nemen (we blijven Hollanders) anders namen we een paar dozen van dat heerlijke goedje mee.
Een echte Spaanse camping met hard kwetterende Spanjaarden. Jesus, wat kunnen die kletsen!
Adios, amigos hasta manana uit een warm Hospital de Orbigo, het is nu 21:30 en nog 26 graden. We zullen thuis weer moeten wennen.
Morgen beginnen de bergen weer, dus we genieten nu nog even van de rust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten